Håndtering

Du har ikke gjort noe galt selv om du opplever å få vondt i bekkenet eller ryggen i forbindelse med svangerskapet. Det er ikke funnet en klar mekanisk årsak til hvorfor plagene oppstår eller hvorfor noen er mer plaget enn andre. Det finnes mange teorier om hvordan man kan unngå å få plager, men gjennom studier som er gjort finnes det lite bevis på effektiv forbygging. Eksempelvis opplever også kvinner som er godt trent å få vondt i bekkenet/ryggen når de er gravide.

Når årsaken til plagene ikke er kjent, kan man jo logisk nok heller ikke vite sikkert hva eller hvordan det effektivt kan forebygges eller behandles. Behandling for bekken- og ryggplager i svangerskapet går som regel ut på å lindre smertene, og det er individuelt hva som fungerer for den enkelte. For noen kan behandling ha god effekt, mens for andre har det ikke den effekten man ønsker. 

Egne erfaringer og opplevelse av effekt er det viktigste med tanke på hva man velger å gjøre. Bekkenet og ryggen er robust og tåler det det innebærer å bære fram et barn. Man kan oppleve å få mer eller mindre vondt ettersom hva man gjør av aktiviteter og bevegelser, men denne type smerter betyr ikke at noe er i ferd med å skades eller er blitt skadet i bekkenet. Man kan være i normalt gjenge uten å være redd for at man ødelegger eller skader bekkenet når man er gravid. Man kan trygt gjøre de bevegelser, aktiviteter eller sitte/stå/ligge i de stillinger som kjennes best ut for den enkelte.

Vil du vite mer, ta kontakt med oss og meld deg på kurs. Se her for mer informasjon om tilbudet vårt.

 

 

Referanser

Vleeming, A., Albert, H., Østgaard, H., Sturesson, B. & Stuge, B. (2008). European guidelines for the diagnosis and treatment of pelvic girdle pain. European Spine Journal, 17, 794- 819

Vleeming, A, Mooney, V., Stoeckart, R. (2007) Movement, Stability & Lumbopelvic Pain. 2nd edition. Churchill Livingstone Elsevier.
 

Sykehuset i Vestfold, Klinikk FMR, Kysthospitalet, Poliklinikk helse og arbeid ? Bjellandveien 24, 3172 Vear - raskeretilbake-tonsberg@siv.no

Extrastiftelsen - Helse og Rehabilitering